Jämställdheten inom Ridvärlden

/ Linneas Inlägg
Jämställdhet, kvinnors rättigheter och girlpower är ord och uttryck som förekommer ofta i dagens samhälle.
Varför ska kvinnor i dagens samhälle tjäna mindre än män i samma yrke, bara för att de är kvinnor? 2016 hallå? Jag och förhoppningsvis alla kvinnor i detta samhälle tycker inte att detta är ok, inte under några omständigheter. Men inom ridpsorten är det ändå väldigt jämställt i stort sett, även om det är en sport. Hur många gånger hör man inte att ett damhockey lags träning är inställd för att killarna måste få spela match? Till exempel.
Anyways ridsporten ör egentligen den eda sporten där tjejer och killar träna tillsammans utan att någon tänker en extra tanke över det, eller där tjejer tävlar mot killar och inte killar mot killar och tjejer mot tjejer. Även om det är så att ridning är en tjej dominerad sport när man är yngre, så kommer killarna någon gång, eller vad man ska säga för att på den högre nivån så är det många killar som är med. Jag tycker att det är coolt att jag representerar en sport där tjejer och killar tävlar med och mot varandra och tränar med varandra, där en killes träningstider inte är mer viktig än en tjejs match/tävling. Vi är till en början barn och tonåringar med ett intresse som vi brinner för med ofta samma målsättning, att vinna och lyckas. Vi är inte tjejer och killar uppdelade, för att se vem som kan få flest träningar, utan vi är individer som strävar efter samma mål med i princip samma förutsättningar. 
 
 
Det är dock ingen hemlighet att ridning typiskt sett är en sk."tjejsport". Då det ofta är 80-90% tjejer eller kvinnor som är representerade på en ridskola. Har tex. inte mött en kille en enda gång på ponnycupen, vi har inget i vårat gäng längre, förra året red Adam med oss. Men poängen är att ju högre upp i klasserna vi tittar och åldern stiger så kommer det fler och fler killar, vart kommer de ifrån om man säger så? Hur kan man gå från 90% kvinnor till nästan 50% kvinnor på en tävling tex. Samtidigt som denna ökning eller minskning händer (beronde på hur du ser det) så blir inte kvinnor underskattade, eller mindra värda som kan hända på andra ställen. Utan kvinnornas status och beslutsamhet är lika hög och stark som killarnas. Otroligt värdefullt! 
 
Kollar du på organisation och förbunds nivå så är det nästan samma sak, kvinnor och män jobbar tillsammans och det inte så att män nödvändigtvis är bättre eller tvärtom att kvinnor är bättre än män. Just i år vales en ny ordförande till Svenska ridsports förbundet som är man, Ulf Brömster. Detta betyder inte på att det är diskrimminering, eller att vi tjejer inte fått samma chans som honom för att vi är kvinnor, utan snarare att han är den mest lämpliga kandidaten. Detta tror jag är ett faktum på många olika ställen och arbetsplatser pch skolor och inte bara inom ridsporten.
 
Jag tror även i största allmänhet att vi måste bli bättre på att ta ett steg bakåt istället för att gå direkt på att diskriminering eller sexism som ligger att en man har en chefs post istället för en kvinna även om det kan vara så i flera fall, vi måste se det hela att vi kämpar för kvinnors ökade rätt i samhället men vi får heller inte dra tillbaka och anklaga män för diskriminering för att de är chef till exempel. Det är dock inte ok att kvinnor tjänar mindre för samma post i samma yrke uppenbarligen för att de är kvinnor! 
Detta sista stycke var som en avslutning på detta inlägg och en början på ett nytt, ska fortsätta skriva sådanna här inlägg tror jag för att jag tycker att det är extremt viktigt!
 
I det stora hela och med detta inlägg så tycker jag att ridporten och dess kultur med dess nackdelar, ligger steget före stora delar av samhället och många andra sporter när det gäller allas lika rätt oavsett kön, och att stora delar av samhället borde ta efter lite. 
 
 
 



Kommentera inlägget här:

Ditt fina Namn:
Kom ihåg mig?

Din E-postadress: (publiceras ej)


Har du en URL/Bloggadress? Skriv den här:


Vad har du på hjärtat? Skriv till oss här: